Utanç Odası: Masumiyet - Chrysiida Dimoulidou Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Nisan 12, 2016


TANITIM
Kitabın adı: Utanç Odası: Masumiyet
Özgün adı: Το κελάρι της ντροπής
Yazar: Chrysiida Dimoulidou
Türü: Genel Kurgu
Yayın evi: Pena Yayınları

Bir çocuk içinde art niyetsizliği, saf ruhu taşır; birinin acısını ve kaygısını emmeye hazır küçük bir sünger gibidir. Bir çocuk, her olumsuz hareketi kendine çeken mıknatısa benzer. Başını okşaman, masum küçük gözlerine bakman, sana gülümsesi için yeterlidir, o zaman tüm dünya onun olur... Bir çocuk evinin duvarlarından ve küçük köyünün sınırlarından öte başka hiçbir şeyi görmemişse neyi bilebilir?

Utanç Odası, Messinya adlı küçük bir köyde zalim bir babanın ve zayıf bir annenin gölgesi altında yaşayan üç kız kardeşin hikâyesi.


YORUM
Normalde yurtdışında 600 sayfalık tek bir kitap ama ülkemizde kitap ikiye bölünmüş şekilde çıkarılması tercih edilmiş. Bence iyi de yapılmış çünkü kalın kitaplar gözümü hep korkutmuştur. :D

Kitabın ilk yarısında yazar asıl yaşanan olaylara çok fazla yer vermemiş. Yani şöyle ki, hikayemizin ana karakterleri olan üç kız kardeşin daha çok, köyden çıkmış olduğu ve sonraki hayatlarında neler yaşamış olduklarına yer vermiş. Bu yüzden geçmişte, yani köyde üç kız kardeşin neler yaşamış olduğu hakkında pek fikir sahibi olamıyoruz. Sadece gerçekten kötü bir çocukluk geçirdiklerini biliyoruz.

Kız kardeşlerin hikayesi hızlandırılmış şekilde anlatılıyor. Ben okurken hiç sıkılmadım ama biraz üstünkörü anlatılmış hissi uyandırmadı değil.

Kitaptan biraz bahsetmek gerekirse, üç kız kardeş yaşadıkları yüzünden köyden kurtulabilmek için evlenip gitmeyi tercih ediyorlar. Her biri dünyanın farklı kıtalarına yerleşiyor. İlk başlarda şehir ortamına ayak uydurabilmek için epey çabalıyorlar ama sonunda hepsi üstün başarılarla bunu sağlıyor.

Köyden ayrıldıkları ilk zamanda kardeşler birbirlerine mektup yollayarak iletişim kuruyorlar ama zamanla bunu da kesiyorlar. Uzun yıllar boyunca birbirlerinden hiçbir şekilde haber alamıyorlar. Sonra bir gün, kardeşlerden birine köyde yaşayan annesinin ölmek üzere olduğu haberi geliyor ve evlerinin üzerinden yol geçeceği için bazı belgeleri imzalamaları gerektiği için kardeşlerin köye geri dönmesi icap ediyor.

İstemeye istemeye de olsa kardeşler köye dönüyor. Evin satılması taraftarı değiller çünkü sakladıkları sırrın ortaya çıkmasından korkuyorlar. Ve korktukları da başlarına geliyor.

Bu kitap hakkında çok fazla yorum yapmak istemiyorum çünkü hikayenin aslını bilmiyorum. Aslından kastettiğim, geçmişte yaşadıkları hakkında çok fazla bilgimiz olmuyor. Ama İkinci kitap olan Utanç Odası: İtiraf'ta tüm detayları öğreneceğimi zannediyorum. Zaten Masumiyet bittiğinde aklıma takılı kalan birçok soru işareti oldu. Bu yüzden asıl yorumumu ikinci kitaptan sonraya bırakıyorum.

PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum