[23. KCY Blog Tur] Konuş Benimle - Laurie Halse Anderson Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Aralık 19, 2015

TANITIM
Kitabın adı: Konuş Benimle
Özgün adı: Speak
Yazar: Laurie Halse Anderson
Türü: Gerçekçi Kurgu, Genç Yetişkin
Yayın evi: GO! Kitap

Konuşmak gittikçe zorlaşıyordu. Boğazım sürekli acıyor, dudaklarım kuruyordu. Geceleri uyurken çenemi o kadar sıkıyordum ki sabahları başım ağrıyordu… Ne zaman annemle, babamla ya da öğretmenlerden biriyle konuşmaya çalışsam ya kekeliyor ya da donup kalıyordum. Sorunum neydi benim?

Melinda Sordino’nun bir sırrı var. Ama sırrını paylaşabileceği kimsesi yok. Bütün arkadaşları, hatta tanımadığı insanlar bile ondan nefret ediyor. Ve günden güne içine kapanan Melinda, çareyi susmakta buluyor. Yalnızlaştıkça susuyor, sustukça yalnızlaşıyor. Ta ki O ŞEY’den kaçıp saklanamayacağını, O GECE’yi unutamayacağını anlayana dek…

YORUM
23. turumuzdan herkese merhabalar! Bu turda GO! Kitap'ın yeni gözdesi Konuş Benimle'yi konuk ediyoruz. Kitap yorumuma geçmeden önce az ve öz şekilde Konuş Benimle'nin geçmişinden ve başarılarından bahsetmek istiyorum.

Konuş Benimle aslında 16 yıl önce yazılmış. Aldığı birçok ödülün yanı sıra Kristen Stewart'ın başrolünü üstlendiği filmi de çekilmiş. Ve bunca yıldır yazara bu kitap hakkında ve kitapta konu edilen olayı yaşayanlardan mail gelmiş ve gelmeye de devam ediyor. Zaten kitaba başlarken karşılaştığımız ilk şey, yazara gönderilen maillerden kesitler oluyor. Her bir satırı okurken tüylerim diken diken oluyor, boğazımda yumru oluşuyordu.

Gerçek dünya bu kadar iyi bir şekilde kaleme alınamazdı herhalde. Laurie Halse Anderson'ı bu hikayesinden ötürü tebrik ediyorum. Aldığı her ödülü sonuna kadar hak etmiş. Kitabın anlatımının çok farklı olduğunu da belirtmek isterim. Bu farklılık kesinlikle iyi yönde. Merak uyandırıcı konusuyla kitabı bir çırpıda bitiriyorsunuz zaten.

Melinda, dokuzuncu sınıfa geçmeden önceki yaza kadar arkadaşlarıyla arası iyi, dışa dönük bir kızdı. O yaz düzenlenen partide başına O ŞEY gelene kadar. -O ŞEY'in ne olduğunu az çok tahmin etmişsinizdir zaten.-

Liseye başladığında tamamen içe dönük bir karakter haline geliyor. İnsanlarla ilişkisini -her ne kadar istemese de- en aza indiriyor. Olabildiğince az, hatta hiç konuşmamaya gayret gösteriyor. Bu durum karşısında da okulda biraz dışlanıyor, ezik muamelesi görüyor. Herkes tarafından değil elbette, zaten öylesi gerçekçi kurgu olmazdı sanırım. Ona iyi davranan, yardımcı olan karakterler de oluyor. Bunlardan biri sınıf arkadaşı David Petrakis. Kitap boyunca kendisini çok sevimli bulduğumu söylemeliyim. :') Bir diğeri de resim öğretmeniydi. Melinda'yla diyalogları hep iyiydi.

Resim öğretmeni okul başladığında öğrencilerden yılsonuna kadar yapmalarını istediği bir görev verir. İçinde nesnelerin yazılı olduğu bir küreyle tüm sınıftan bir kağıt seçmelerini ister. Kendilerine çıkan nesnelerin duygularını yansıtmalarını ister. Melinda'ya çıkan kelime "ağaç" oluyor. Dolayısıyla yazar, kitap boyunca "ağaç" çizim ve kolajlarına bolca yer vermiş. Kitap kapağında yer alan ağaç dallarının gizemini de çözmüş oluyoruz böylelikle. :)

Şimdi, Melinda'nın O ŞEY'den kurtulmasının tek bir yolu var. Sakladığı sırrını birilerine anlatması gerek ama bu anlattığına kim, ne derece inanır dersiniz?

Kitabın sonunda bazı olaylar çözüme kavuşsa da bazı kısımlar soru işaretleriyle son buluyor. Yazara kitabın devamının gelip gelmeyeceği konusunda da çok mail atılmış. Yazarsa buna, düşündüğünü ama bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair bilgi veremeyeceğini söylemiş. Kitabın yazılmasının ardından 16 yıllık bir süre geçtiğine göre, devamının geleceğini umut etmesek iyi olur sanırım. :)

Ayrıca kitabın sonunda yazarla yapılan röportaja da yer verilmiş. Bu kitabı okumak için vakit kaybetmeyin derim. Bu hikayeyi herkes okumalı, Melinda'yla herkes tanışmalı...
Kitap çekilişlerimize Facebook ve Instagram'dan katılmayı unutmayın!
PLAYLIST
Tori Amos "Silent all these years" 
Tori Amos "Girl Disappearing" 
Tori Amos "Crucify" 
R.E.M. "Try not to Breathe" 
Patty Griffin "Be Careful" 
Indigo Girls "Kid Fears" 
Indigo Girls "The Girl With the Weight of the World in Her Hands" 
Avril Lavigne "Nobody's Home" 
Blind Melon "No Rain" 
Dave Matthews Band "Cry Freedom" 
Goo Goo Dolls "No One Is Listening" 
Goo Goo Dolls "Black Balloon" 
Imogen Heap "The Moment I Said It" 
Imogen Heap "Getting Scared" 
Imogen Heap "Hide And Seek" 
No Doubt "Don't Speak" 
Nothingness "Drowning Pool" 
Oingo Boingo "Weird Science" 
Pearl Jam "Fade Away" 
Seether "Tongue" 
Three Days Grace "Never Too Late" 
White Stripes "As Ugly As I Seem"

PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum