Efsane - Marie Lu Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Haziran 04, 2015


TANITIM
Kitabın adı: Efsane
Özgün adı: Legend
Yazar: Marie Lu
Seri: Efsane, #1
Türü: Distopya
Yayın evi: Pegasus Yayınları

Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı olarak bilinen yerde şimdi Cumhuriyet adında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır. 

Cumhuriyet'in seçkin sınıfından gelen on beş yaşındaki üstün yetenekli June, askerî bir dehaya sahiptir. İtaatkâr, hırslı ve kendini ülkesine adamış bu genç kız onun uğruna her şeyi yapmaya hazırdır.

Fakir bir aileden gelen on beş yaşındaki Day ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve bir devlet düşmanıdır. Kendisi gibi asker olan ağabeyi Metias öldürülünce June, Day'in peşine düşer. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesişen yolları, onları Cumhuriyet'in karanlık sırlarına götürecektir.


YORUM
Cumhuriyet ve Koloniler (diğer adıyla isyancılar) olarak ikiye ayrılmış bir ülke düşünün. Bir tarafta Cumhuriyet’in tek dehası, diğer tarafta Cumhuriyet’in en büyük aranan suçlusu.

Tüm çocuklar on yaşına girdiğinde Deneme dedikleri sınava tabi tutuluyorlar. Deneme’de başarısız olanlar yani belirli puan sınırına ulaşamayanlar çalışma kamplarına gönderiliyor. Yani gönderildikleri sanılıyor.

June Iparis, Cumhuriyet’in dehası. Deneme’de 1500 puan alan tek kişi. Abisi Metias ile Cumhuriyet’te zengin bir yaşam sürmekte. (Metias Cumhuriyet’in askerlerinden biri bu arada.)

Daniel Altan Wing, (herkesin bildiği adıyla Day) Deneme sınavında başarısız olan bir çocuk. Gönderildiği çalışma kampından kaçıyor ve ölü olarak biliniyor. Bu yüzden Day’in kim olduğunu kimse bilmiyor.

Cumhuriyet’in yoksul kısmı veba hastalığıyla uğraşmakta. Day’in küçük kardeşi Eden’da bunlardan biri. Ailesine veba ilacı bulabilmek için girdiği hastanede ortalığı karıştırıyor. Kaçarken de June’un abisi Metias’ı omzundan bıçaklıyor. Ve Metias orada ölüyor.

Metias’ın yerini June alıyor ve ona bir görev veriliyor. Day’i bulup Cumhuriyet’e teslim etmek. Day'in peşine düşüyor ama June bununla birlikte bir şeylerden şüphelenmeye başlıyor ve Cumhuriyet’le ilgili araştırmalar yapıyor. Gerçekler su yüzüne çıktıkça June, bildiklerinin doğru bile olmadığını fark ediyor.

Efsane, kurgusu bakımından çok fazla albenisi olmayan ama okunmaya başladığında kendini okutturan bir kitaptı. Özellikle bazı bölümlerde yazar o kadar çok heyecan yüklü olaylar sergilemişti ki sayfaları çevirmek için sabırsızlanırken buldum kendimi.


PUAN

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum