Othello - William Shakespeare Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Ağustos 16, 2014


TANITIM
Kitabın adı: Othello
Yazar: William Shakespeare
Türü: Oyun, Tiyatro
Yayın evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Othello'da kıskançlığı, hırsı ve coşkuyu dinamik ve görkemli bir biçimde yansıtmıştır. Yine de bu eser sadece bir kıskançlık tragedyası değildir. Shakespeare, Othello´da her çağda geçerli olan trajik bir durumu, saf dürüstlüğün, yalan ve düzen dünyasına yenilişini, yazgıların birbirinden ayrılıp birbiriyle karşılaştığı labirentler içinde aktarır.

 
YORUM

Shakespeare'in bu eserinde olaylar Venedik ve Kıbrıs'da geçiyor. Othello ve Desdemona Venedik'de gizlice evlenirler. Desdemona'nın babası Othello ile evlenmesini istemiyordu ve haliyle Othello'nun kızına büyü yaptığına inanıyordu ama Desdemona, Othello'ya gerçekten aşık olduğunu itiraf edince sorun ortadan kalkar. Othello'ya Kıbrıs'ı Osmanlılara karşı koruması için komutanlık görevi verilir ve Desdemona ile birlikte Kıbrıs'a gider. Othello, Desdemona'yı öyle seviyor ve ona öyle güveniyordur ki onu kıskanmaz bile.

Othello'nun diğer komutanı olan Cassio içkili bir eğlence ortamına girer. Biraz içince kendiden geçer ve Montano ile kavga eder. Othello da bunun üzerine Cassio'nun rütbesini elinden alır. Bunun üzerine Cassio rütbesini geri almak ister ve Othello'nun yaveri Iago ile konuşur. (Iago, Othello'yu hiç sevmez bu arada.) Iago da bunu fırsat bilip Desdemona ile konuşmasını söyler. Othello, Desdemona'nın bir dediğini iki etmemektedir tabii. Iago burada şeytanca planlar yapar ve bir şekilde Cassio ile Desdemona'nın aralarında bir şey olduğunu Othello'ya inandırır. Iago kelimenin tam anlamıyla ortalığı karıştırır...

Othello, Iago'ya inanır, haliyle Desdemona'yı çok kıskanır ve her ikisinden de intikam almak ister.
Olayla böyle gelişirken yorumu burada bitireyim yoksa spoiler vereceğim. :P

Ayrıca kitabı araştırırken öğrendim ki, Othello'nun bu kıskançlık durumu hastalık haline gelmiş. Yani günümüzde Othello Sendromu olarak adlandırılan bir hastalık varmış. Tanım olarak ise şunlar yazıyor: Adını ünlü yazar William Shakespeare'in Othello adlı eserinden alan bu rahatsızlık, kişinin  sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir. Sevginin kaybı ya da kaybedilme tehlikesi, sevilen kişiye ve bir rakibe karşı duyulan düşmanlık ve kendine saygıyı azaltan narsistik darbe kıskançlık duygusunu oluşturan temel öğeler olmuştur.


PUAN
ALINTILAR

En mükemmel insan bile karşı gelerek
Tüm doğa kurallarına, hata yapabilir.

Şimdiye kadar hiç görmedim ben
Kulak yoluyla iyileştirildiğini yürek acısının.

İçki dolu her kadeh lanetlidir, içindeki de şeytan.

En kara günahları işletecekleri zaman şeytanlar,
Bunu önce sevap diye yutturmaya kalkarlar.

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum