Hamlet - William Shakespeare Kitap Yorumu

By Kitapların Senfonisi (Büşra) - Haziran 06, 2014


TANITIM
Kitabın adı: Hamlet
Yazar: William Shakespeare
Türü: Trajedi, Oyun
Yayın evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Hamlet, William Shakespeare tarafından 1599-1601 yılları arasında yazıldığına inanılan bir trajedidir. Oyunun konusu Hamlet'in babasını öldüren, annesiyle evlenen ve Danimarka tahtına geçen amcası Caludius'tan intikam alma çabasıdır. Oyun gerçek bir kederden bir gazaba dönüşen hayatı, yapmacık bir delilikle gerçek delilik arasındaki geçişleri, ensest ilişkileri, ihaneti, öfkeyi, ahlaksızlığı ele alır. 

Hamlet, Shakespeare'in en çok merak uyandıran ve ilgiyle okunan eserlerinden biridir şüphesiz. Shakespeare'in Hamlet'in ağzından söyledikleri tüm dünyada yüzyıllardır yankılanmaktadır: "Olmak ya da olmamak." Hamlet yaşamını, yaşamın amacını, ölümü ve ölümün ötesindekileri sorgulamakta ve bu dünyada akıllı, soylu ve iffetli olmanın zorluklarını yansıtmaktadır. Peki, Hamlet gerçekten de deli miydi? Deliliği miydi ona babasını gösteren yoksa akıllılığı mıydı Horatio ve diğerlerine bu görümü gördüklerini söyleten?

YORUM

Ölmeden önce okunacaklar listemin başında William Shakespeare'in herhangi bir kitabını okumak yer alıyordu. Geçenlerde 'Hangi yazar karakterine uyumlu?' -sanırım adı buydu- başlıklı bir anket çözmüştüm, sonucunda Shakespeare çıkınca okuma isteğim daha da arttı. Elime de Hamlet geçince okudum. Sadece okumak için keşke bu kadar geç kalmasaydım diyorum. Anlatılan hikaye, verdiği dersler o kadar güzeldi ki Shakespeare'in tüm kitapları okunacaklar listemde artık.

Yayınevine göre çeviriler daha farklı oluyormuş diye duydum. Hatta en iyi çeviriyi yapan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları dediler. Cümleler her ne kadar fazlasıyla devrik olsa da çeviri iyiydi gerçekten. O kadar da olsun yani sonuçta kitap 1600'lü yıllarda yazılmış.

Kitabın konusundan bahsedecek olursak, Hamlet'in babası (Danimarka Kral'ı) ölüyor. Daha doğrusu öldürülüyor. Bir gün Kralın hayaleti çıka geliyor. Hamlet'e başına gelenleri, onu kimin öldürdüğünü bir bir anlatıyor. Hamlet de bunun üzerine babasının intikamını almak istiyor haliyle. Yakın dostu Horatio'ya anlatıyor olanları. Hamlet delirmiş rolü yapıyor bir süre. Bu arada başa geçen yeni Kral da Hamlet'in bu halini görünce Hamlet'i öldürtmek istiyor. Oyun düzenliyorlar Hamlet'in arkasından, sonra...sonrası kitabı okuyunca öğrenirsiniz. :P Vakit kaybetmeyin okuyun derim!

Kitapla ilgili görsel bulamayacağım diye korkarken istemediğim kadar çizim buldum. Ve her biri de öyle güzeldi ki, elimde olsa hepsini eklemek isterdim yazıma.

PUAN

ALINTILAR

Her yaşayan ölür, sonsuzluk hepimizin sonu.

Kötü işler gömülse de yerin dibine, çıkar bir gün insanların gözü önüne.

Dünya ne iyi ne de kötü, düşüncenize bağlıdır iyilik kötülük.

Buzlar kadar el değmedik, karlar gibi temiz de olsan çamur atılmaktan kurtulamazsın.

Boya kullandığınızı da duydum sizin. Tanrı size bir yüz vermiş, siz tutup başka bir yüz yapıyorsunuz kendinize. Kırıtmalar, fıkırdamalar, yapmacıklı konuşmalar, Tanrı'nın yarattıklarına uydurma ad takmalar, hayasızlığı saflık gibi göstermeler...
İnsan insan mıdır, yalnızca yeyip içmek ve uyumakla geçiriyorsa hayatı?

İnsan ne olduğunu bilir ama ne olacağını bilemez.

  • Share:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

0 Yorum